Application Sums Quantitative Aptitude Questions




1).A starts a business with a capital of Rs. 85,000. B joins in the business with Rs.42500 after some time. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1?
a.5 months
b.6 months
c.7 months
d.4 months
e.8 months

Answer is: E

Let B joins for x months.
Then A:B = 85000×12 : x× 42500 = 3 : 1
= 850×12 : 425x= 3 : 1
= 850×12/ 425x = 3/1 = 3
= 850×4 /425x = 1
= 2×4/x = 1
= x = 8

2). A can do a particular work in 6 days. B can do the same work in 8 days. A and B signed to do it for Rs. 3200. They completed the work in 3 days with the help of C. How much is to be paid to C?
a.Rs. 380
b.Rs. 600
c.Rs. 420
d.Rs. 400
e.Rs. 500

Answer is: D

Amount of work A can do in 1 day = 1/6
Amount of work B can do in 1 day = 1/8
Amount of work A + B can do in 1 day = 1/6 + 1/8 = 7/24
Amount of work A + B + C can do = 1/3
Amount of work C can do in 1 day = 1/3 – 7/24 = 1/24
Work A can do in 1 day: work B can do in 1 day: work C can do in 1 day
= 1/6 : 1/8 : 1/24 = 4 : 3 : 1
Amount to be paid to C = 3200 × (1/8) = 400

3). Two trains are moving in opposite directions with speed of 60 km/hr and 90 km/hr respectively. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. the slower train cross the faster train in _______ seconds
a.56
b.48
c.47
d.26
e.35

Answer is: B

Relative speed = 60+90 = 150 km/hr (Since both trains are moving in opposite directions)
Total distance = 1.1+.9 = 2km
Time = 2/150 hr = 1/75 hr
= 3600/75 seconds
= 1200/25
= 240/5
= 48 seconds

4). Aarthi’s age is 1/6th of her father’s age. Aarthi’s father’s age will be twice the age of Gokul’s age after 10 years. If Gokul’s eighth birthday was celebrated two years before, then what is Aarthi’s present age.
a.10 years
b.12 years
c.5 years
d.8 years
e.15 years

Answer is: C

Consider Aarthi’s present age = x
Then her father’s age = 6x
Given that Aarthi’s father’s age will be twice the age of Gokul’s age after 10 years
= Gokul’s age after 10 years = ½(6x + 10) = 3x + 5
Also given that Gokul’s eighth birthday was celebrated two years before =>
Gokul’s age after 10 years = 8 + 12 = 20
= 3x + 5 = 20
= x = 15/3 = 5
= Aarthi’s present age = 5 years

5). A boat can travel with a speed of 22 km/hr in still water. If the speed of the stream is 5 km/hr, find the time taken by the boat to go 54 km downstream
a.5
b.4
c.3
d.2
e.6

Answer is: D

Speed of the boat in still water = 22 km/hr
Speed of the stream = 5 km/hr
Speed downstream = (22+5) = 27 km/hr
Distance travelled downstream = 54 km
Time taken = distance/speed=54/27
= 2 hours

6). The ratio between two number is 3:4, if each number be increased by 9, the ratio becomes 18:23 find the sum of the number
a.135
b.105
c.155
d.165

Answer is: B
Let the two numbers be 3x and 4x.
When they are increased by 9 they become 3x + 9 and 4x + 9.
It is given that the ratio is 18:23
Thus, (3x + 9)/(4x + 9) = 18:23
23(3x + 9) = 18(4x + 9)
69x + 207 = 72x + 162
69x – 72x = 162- 207
-3x = -45
x = 15
Thus two numbers are 3×15 = 45 and 4 x 15 = 60
And the sum is 60+45 = 105

7). The incomes of A of B are in the ratio 3:2 and their expenditure are in the ratio 5:3 if each saves rupees 2000, what is the income of B?
32000
20000
11900
8000

Answer is: D

Let the income be 3x and 2x. It is given that the saving of each is Rs. 2000.
Then, their expenditures are 3x – 2000 and 2x – 2000
Again, (3x – 2000)/(2x – 2000) = 5/3
=> 3(3x – 2000) = 5(2x – 2000)
=> 9x – 6000 = 10x – 10000
=> 9x -10x = -10000+ 6000
=> -x = -4000
=> x = 4000
Therefore, their salaries are 3 x 4000 = 12000
and 2 x 4000 = 8000

8). A mixture contains milk and water in the ratio of 3:2. If 4 litre of water is added to the mixture, milk and water in the mixture become equal find the quantities of milk and water in the mixture.
12, 8 litres
4,3 litres
12, 6 litres
10,8 litres

Answer is: A

Let quantities of milk and water in the mixture be 3x and 2x. Then if 4 litres of water is added to the mixture the ratio of milk and water become 1:1.
It can be written as (3x): (2x + 4) = 1/1
Thus, 3x = 2x +4
x = 4
Therefore, the milk in the mixture is 4×3 = 12 litres and quantity of water
= 4×2
= 8 litres

9). A and B working alone can finish a job in 5 days and 7 days respectively. They work at it alternately for a day. If A starts the work, find in how many days the job will be finished?
a.29/5
b.11/5
c.24/5
d.21/5

Answer is: D

Work done by A in one day = 1/5 and work done by B in one day = 1/7
They are working alternately.
Therefore, Work done in first two day = (1/5 + 1/7) = 12/35
Work done in first four day = 24/35
Work done in first 5 days = 24/35 + 1/5 = 31/35
Remaining work = 4/35
Day it will take B to complete = 4/35/1/7 = 4/5 of the day.
Therefore Total days taken = 5 + 4/5 = 29/5 days

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *