Data Interpretation Questions With Solutions PDF




Download : Data Interpretation Questions With Solutions PDF

1).There is two vessels A and B. Vessel A is containing 40 litres of pure milk and vessel B is containing 22 litres or pure water. From vessel A, 8 litres of milk is taken out and poured into vessel B. Then 6 litres of mixture (milk and water) is taken out and from vessel B pouted into vessel A. What is the ratio of the quantity of pure milk in vessel A to the quantity of pure water in vessel B?
a) 24:13
b) 21:11
c) 14:9
d) 21:13
e) 14:5

Answer: b)

2).If takes 24 seconds for a train travelling at 93 kmph to cross entirely another train half its length travelling in opposite direction at 51 kmph. It passes a bridge in 66 seconds. What is the length of the bridge? (In m)
a) 1065
b) 1580
c) 1705
d) 1600
e) None of these

Answer: a)

3).A rectangle plot, 36m long and 28m broad, has two concrete roads 5m wide running in the middle of the park, one parallel to the length and the other parallel to the breadth. What would be the total cost of gravelling the plot, excluding the area covered by the roads, @ Rs. 3.60 per sq m?
a) Rs. 2332.60
b) Rs. 2654.40
c) Rs. 2466.60
d) Rs. 2772.20
e) Rs. 2566.80

Answer: e)

Directions (Q-4-5): Study the following table to answer the given questions.

Number of girls studying IT and Electronics

Engineering from Five colleges

College IT Electronics
A 240 315
B 350 285
C 260 225
D 325 225
E 275 220

4).The total number of girls studying IT Engineering from college, B, C and D together is by what percent more than the total number of girls studying Electronics Engineering from these three colleges?
a) 22×2/9
b) 23×1/3
c) 23×5/9
d) 22×2/3
e) 23×1/9

Answer: a)

5).What per cent of the girls in college C study Electronics Engineering out of the girls studying IT and Electronics Engineering? (rounded off to the nearest integer)
a) 46
b) 49
c) 42
d) 51
e) 52

Answer: a)

Directions (Q.6-10): Study the following graph carefully to answer the given questions.
Number of the flat booked in HIG, MIG and LIG categories from different cities in 2004

6).If for Aurangabad the number of HIG flats booked in 2005 was more than in 2004 by 15%, the number of MIG flats booked in 2005 was more than that in 2004 by 10% and the number of LIG flats booked in 2005 was more than that in 2004 by 20% then what was the total number of flats booked in Aurangabad in 2005?
a) 1625
b) 1521
c) 1565
d) 1544
e) 1642

Answer: b)

7).Out of the LIG flats booked from Chandigarh, 35% were by employees of a Financial Institution and out of the remaining flats, those booked by officers from a software company and HRM department of Government of India were in the ratio of 6:7. What was the total no. of LIG flats booked by officers from the software company?
a) 160
b) 120
c) 130
d) 150
e) 140

Answer: b)

8).The total number of MIG flats booked in Mangalore, Baroda and Nagpur is by what per cent more than the total number of LIG flats booked from these three cities together? (rounded off to the nearest integer)
a) 37
b) 34
c) 32
d) 39
e) 35

Answer: a)

9).What is the difference between the total number of MIG flats booked in Allahabad, Mangalore, Nagpur and Aurangabad together and the total number of LIG flats booked in these four cities together?
a) 460
b) 480
c) 420
d) 260
e) 360

Answer: b)

10).What is the ratio of the total number of flats (all three types) booked in Allahabad to that in Baroda?
a) 54:49
b) 55:48
c) 58:49
d) 54:47
e) 51:46

Answer: a)

Answers:
1). b) 2). a) 3). e) 4). a) 5). a) 6). b) 7). b) 8). a) 9). b) 10). a)

Check here below for the detailed solutions of the above problems:

1).
Initially
Milk in Vessel A = 40 lit
Water in Vessel B = 22 lit
After first operation:
Milk in Vessel A = 40-8=32 lit
Water in Vessel B = 22 lit
Milk in Vessel B = 8 lit
Mixture in Vessel B = 22+8=30 lit
After second operation (when 6 lit or 6/30 = 1/5 of the mixture is take out from B, it means 22/5 lit of water and 8/5 lit of milk is a taken out):
Milk in Vessel A = (32) + (8/5) = (168/5) lit
Water in Vessel B = (22) – (22/5) = (88/5) lit
Required ration = (168/5): (88/5) = 21:11
Answer: b

2).
Relative speed = 93 +51 = 144 × 5/18 = 40 m/s
Total length of the two trains
= 40 × 24 = 960 metres
Length of the first train = (960) × 2/3 = 640m
Let the length of the bridge be xm.
640 + x =93 × 5/18 ×66
Solving, we get x = 1065
Answer: a

3).

Area of rectangular plot LMNO = 36 × 28 = 1008m2
Area of paths = Area of ABCD + Area of EFGH – Area of PQRS = (36 × 5 × 28 × 5) – (5 × 5) = 180 + 140 – 25 = 295m2
Area of rectangle plot excluding the area covered by roads = 1008 – 295 = 713
Now, total cost of gravelling the plot = 713 × 3.60 = Rs. 2566.80
Answer: e

4).
Total number of girls studying IT Engineering from College B, C and D together
= 350 + 260 + 325 = 935
Total number of girls studying Electronics Engineering from B, C and D together
= 285 + 225 + 255 = 765
Required % = [(935-765)/765]×100 = (170/765) × 100
=22 × (2/9)
Answer: a

5).
The number of girls in College C studying Electronics Engineering = 225
Total number of girls in College C
= 225 + 260 = 485
Required % = (225/485) × 100 = 46.39 = 46%
Answer: a

6).
Total number of flats booked in Aurangabad in 2005
= [(460 × 110)/100] + [(520 × 120)/100] + [(340 × 115)/100]
= 506 + 624 + 391 = 1521
Answer: b

7).
Total number of LIG flats booked in Chandigarh = 400
No. of flats booked by the Financial Institution = (400 × 35)/100 = 140
Remaining flats = 400 – 140 = 260
Now, number of LIG flats booked by officers from the software company
= (260 × 6)/13 = 120
Answer: b

8).
Total number of MIG flats in Mangalore, Baroda and Nagpur
= 460 + 240 + 420 = 1120
Total number of LIG flats booked in Mangalore, Baroda and Nagpur
= 200 +320 + 300 = 820
Required % = [(1120 – 820)/820] × 100 = (300/820) × 100
= 36.58 = 37%
Answer: a

9).
Total number of MIG flats booked in Allahabad, Mangalore, Nagpur and Aurangabad = 440 + 460 + 420 + 460 = 1780
Total number of LIG flats booked in Allahabad, Mangalore, Nagpur and Aurangabad = 280 + 200 + 300 + 520 = 1300
Difference = 1780 – 1300 = 480
Answer: b

10).
What is the ratio of the total number of flats (all three types) booked in Allahabad to that in Baroda?
Ratio = [(440 + 360 + 280)] / [(240 + 420 + 320)]
= (1080/980)
= (108/98)
= 54:49
Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *