Error Spotting Questions with Detailed Explanation




Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-

1). Another thing is what we tried(a)/ to do by keeping the design (b)/and every little part of (c)/our product under our control (d)/. 

  1. a)Another thing is what we tried
  2. b)to do by keeping the design
  3. c)and every little part of
  4. d)our product under our control.
  5. e)No error.

2). She continued to watch them(a)/ and eventually the group migrated(b)/  over to a cash register(c)/ and began talking with a clerk(d)/.

  1. a)She continued to watch them
  2. b)eventually the group migrated
  3. c)over to a cash register
  4. d)and began talking with a clerk.
  5. e)No error.

3). Maybe some of us also dream(a)/ about switching to a career(b)/ that is drastically different(c)/ to our current job(d)/.

  1. a)Maybe some of us also dream
  2. b)about switching to a career
  3. c)career that is drastically different
  4. d)to our current job.
  5. e)No error

4). For all citizens in this world who(a)/ believe in basic humanity,(b)/ the time has come to demand(c)/urgent and immediate intervention(d)/

  1. a)For all citizens in this world who
  2. b)believe in basic humanity,
  3. c)the time has come to demand
  4. d)urgent and immediate intervention.
  5. e)No Error

5). Drivers should allow a(a)/ minimum two seconds’(b) gap between their vehicle(c) and the ones ahead(d)

  1. a)Drivers should allow a
  2. b)minimum two seconds’ gap
  3. c)between their vehicle
  4. d)and the one ahead.
  5. e)No Error

6). I stuck my elbow into(a)/ the people behind me,(b)/and turned my head(c)/towards the thing again(d)/

  1. a)I stuck my elbow into
  2. b)people behind me,
  3. c)and turned my head
  4. d)towards the thing again.
  5. e)No Error

7).  The river provided the only(a)/means of removing the timber,(b)/ as the felled trees(c)/ were so bulky(d)/

  1. a)The river provided the only
  2. b)means of removing the timber,
  3. c)as the felled trees
  4. d)were so bulky.
  5. e)No Error.

8). Group of dolphins can(a)/often be seen bobbing(b)/in-and-outside of waves(c)/ close to the shoreline(d)/

  1. a)Group of dolphins can
  2. b)can often be seen bobbing
  3. c)in-and-outside of waves
  4. d)close to the shoreline.
  5. e)No Error

9). Most kids get the flu in the winter because(a)/ germs spread in more easy way(b)/when kids are inside in(c)/ settings such as classrooms(d)/

  1. a)Most kids get the flu in the winter because
  2. b)germs spread in more easy way
  3. c)when kids are inside in
  4. d)settings such as classrooms.
  5. e)No Error

10).  Rainbows are caused when(a)/ sunlight shines from(b)/ drops of water in the(c) sky at specific angles(d).

  1. a)Rainbows are caused when
  2. b)sunlight shines from
  3. c)drops of water in the
  4. d)sky at specific angles.
  5. e)No error

Answer Key with Explanation:

1). Another thing is what we tried(a)/ to do by keeping the design (b)/and every little part of (c)/our product under our control (d)/.

  1. a)Another thing is what we tried
  2. b)to do by keeping the design
  3. c)and every little part of
  4. d)our product under our control.
  5. e)No error.

Answer:- Another thing is what we try

Explanation:- Here the sentence is mentioning  the simple present, so we will use try in place of tried.

2). She continue to watch them(a)/ and eventually the group migrated(b)/  over to a cash register(c)/ and began talking with a clerk(d)/.

  1. a)She continue to watch them
  2. b)eventually the group migrated
  3. c)over to a cash register
  4. d)and began talking with a clerk.
  5. e)No error.

Answer:- She continued to watch them

Explanation:- In this sentence, past tense has been used, so in place of ‘continue’ according to the given arrangement, “continued” will be used.

3). Maybe some of us also dream(a)/ about switching to a career(b)/ that is drastically different(c)/ to our current job(d)/.

  1. a)Maybe some of us also dream
  2. b)about switching to a career
  3. c)career that is drastically different
  4. d)to our current job.
  5. e)No error

Answer:- from our current job.

Explanation:- with the use of adjective ‘different’, always ‘from’ preposition is used.

4). For all citizens in this world who(a)/ believe in basic humanity,(b)/ the time has come to demand(c)/urgent and immediate intervention(d)/

  1. a)For all citizens in this world who
  2. b)believe in basic humanity,
  3. c)the time has come to demand
  4. d)urgent and immediate intervention.
  5. e)No Error

Answer:- For all citizens of the world

Explanation:- Here, the preposition ‘in this’ is incorrect and ‘of’ will be used because its about the whole world.

5). Drivers should allow a(a)/ minimum two seconds’(b) gap between their vehicle(c) and the ones ahead(d)

Drivers should allow a minimum two seconds’ gap between their vehicle and the one ahead.

  1. a)Drivers should allow a
  2. b)minimum two seconds’ gap
  3. c)between their vehicle
  4. d)and the one ahead.
  5. e)No Error

Answer:- and the one ahead

Explanation:- Here, ‘vehicle’ word is singular, so instead of ‘ones’, ‘one’ will be used.

6). I stuck my elbow into(a)/ the people behind me,(b)/and turned my head(c)/towards the thing again(d)/

  1. a)I stuck my elbow into
  2. b)people behind me,
  3. c)and turned my head
  4. d)towards the thing again.
  5. e)No Error

Answer:- the person behind me

Explanation:- ‘people’ is incorrect here, ‘person’ will be used.

7). The river provided the only(a)/means of removing the timber,(b)/ as the felled trees(c)/ were so bulky(d)/

  1. a)The river provided the only
  2. b)means of removing the timber,
  3. c)as the felled trees
  4. d)were so bulky.
  5. e)No Error.

Answer:- because the felled trees

Explanation:- due to “cause and effect relationship” here, first part of the senctence is effect and the second part will be cause, so in the place of ‘as’, ‘because’ will be used.

8). Group of dolphins can(a)/often be seen bobbing(b)/in-and-outside of waves(c)/ close to the shoreline(d)/

  1. a)Group of dolphins can
  2. b)can often be seen bobbing
  3. c)in-and-outside of waves
  4. d)close to the shoreline.
  5. e)No Error

Answer:- in and out of waves

Explanation:- the phrase ‘in-and-out’ is wrongly used.

9). Most kids get the flu in the winter because(a)/ germs spread in more easy way(b)/when kids are inside in(c)/ settings such as classrooms(d)/

  1. a)Most kids get the flu in the winter because
  2. b)germs spread in more easy way
  3. c)when kids are inside in
  4. d)settings such as classrooms.
  5. e)No Error

Answer:- germs spread more easily

Explanation:- Arrangement of adjective ‘in more easy way’ is wrong, Instead of this, ‘more easily’ will be used.

10). Rainbows are caused when(a)/ sunlight shines from(b)/ drops of water in the(c) sky at specific angles(d).

  1. a)Rainbows are caused when
  2. b)sunlight shines from
  3. c)drops of water in the
  4. d)sky at specific angles.
  5. e)No error

Answer:- sunlight shines through

Explanation:- in place of ‘from’, ‘through’ will be used, as the light travels through the drops, not from.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *