Geography Questions For SSC CGL Exam 2017




Q1. Generally, the soil of the northern plains of India has been formed by
(a) degradation
(b) aggradation
(c) weathering in situ
(d) erosion

Ans.(b)

Q2. Pruning is an essential part in cultivation of :
(a) Rubber
(b) Tobacco
(c) Coffee
(d) Tea

Ans.(d)

Q3. The variety of coffee largely grown in India is:
(a) Old Chicks
(b) Coorgs
(c) Arabica
(d) Kents

Ans.(c)

Q4. Which of the following is not a Kharif crop?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Sugarcane
(d) Cotton

Ans.(b)

Q5. __________ denotations were done in Pokhran-II.
(a) Three
(b) Five
(c) Seven
(d) Nine

Ans.(b)

Q6. Indravati is the tributary of which of the following rivers?
(a) Yamuna
(b) Cauveri
(c) Son
(d) Godavari

Ans.(d)

Q7. Operation Flood is related to
(a) Flood control
(b) Arrangement of drinking water
(c) Milk production
(d) None of these

Ans.(c)

Q8. Monoculture is a typical characteristic of-
(a) shifting cultivation
(b) subsistence farming
(c) specialized horticulture
(d) commercial grain farming

Ans.(d)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *