Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below.

Eight students A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting in a row facing north but not necessary in the same order. No two successive students are sitting together according to alphabetical order. For Example :A does not sit with B; similarly, B does not sit with C and so on.

They also like different sports like Hockey, Badminton, Swimming, Chess, Football, Volleyball, Tennis, and Cricket but not necessary in the same order. Either D or B sits at the extreme end of the row. A likes cricket and sits second from the left end of the row. D sits third to left of one who likes Tennis. B sits third to left of G, who likes Volleyball. G does not sit the extreme end of the line. The one who likes football sits second to left of F. E does not sit any of the extreme end of the line. One of the immediate neighbors of B likes Chess. F does not like Chess. The one who likes Swimming sits second to right of one who likes Hockey.

Q1. Which of the following student is sitting third to the right of one who likes Chess?

(a) E

(b) G

(c) C

(d) B

(e) F

Q2. How many students sit between D and E?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) More than three

(e) None of these

Q3. D likes which of the following sports?

(a) Football

(b) Swimming

(c) Hockey

(d) Chess

(e) None of these

Q4. Who among following sits immediate left of B?

(a) A

(b) The one who likes Swimming

(c) H

(d) The one who likes Volleyball.

(e) F

Q5. Who among following likes Chess?

(a) D

(b) A

(c) F

(d) B

(e) H

Solutions (1-5):

S1. Ans. (c)

S2. Ans. (d)

S3. Ans. (a)

S4. Ans. (e)

S5. Ans. (e)

*Directions (6-10): Study the information carefully answers the questions given below.***Q6. If Siddhartha takes 25 minute to reach his office and his office starts at @* then at what time should he leave to reach the station 10 minute earlier?**

(e) None of these

**S6. Ans. (d)**

**Sol. **Office starts at= @*= 7:30 AM

And it takes 25 minute to reach his office and he has to reach his office before 10 minutes.

So, he must leave for his office=6:55 AM= *%

**Q7. $% represents which of the time?**

**S7. Ans. (c)**

**Sol**. $%= 2:55 AM

**Q8. A person has to attend the meeting which is scheduled at ‘%$’. If It takes the person to 3 hours and 15 minutes to reach the place for meeting then at what time should he have to leave from his current position to reach the meeting on time?**

(e) None of these

**S8. Ans. (d)**

**Sol.** %$ means= 11:10 AM

It takes 3 hour 15 minutes to reach the meeting place so he must leave before 3 hour and 15 minute which is 7hour and 55 minute= @%

**Q9. If Suheldev express departure from Janupur junction railway station at 8am and Siddhartha needs 1 hour to reach railway station from his home. Then at what time must Siddhartha leaves from his home to reach station 5 minute before?**

(e) None of these

**S9. Ans. (a)**

**Sol.** Train departure time is= 8 am and the time need to reach station is 1 hour. And If Siddhartha want to reach station before 5 minute then he must leave his home on = 6:55 am= *%

*Directions (10-11): Each of the following questions consists of six statements followed by options consisting of three statements put together in a specific order. Choose the options that indicate a combination where the third statement can be logically deduced from the first two statements and that option will be your answer.***Q10.**

(e)None is correct

**S10. Ans. (e)**

**Sol.**

**Q11.**

**S11. Ans. (c)**

**Sol.**

*Directions (12-15): Study the given information carefully and answer the given questions.*As per the rules followed in the steps given above, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

**Q12. Find the addition of the two numbers obtained in step II?**

**Q13. Find the difference between the sum of numbers which obtained in 1st step and sum of numbers obtained in all other steps?**

**Q14. Find the multiplication of the numbers obtained in step III?**

**Q15. If one(1) is added to the number obtained in Step IV, then find the square root of that number so obtained?**

(e) 4

**Solution (12-15):**

**S12. Ans. (d)**

**Sol.**Addition of numbers of Step II are= 27+16=43

**S13. Ans. (a)**

**Sol.**Addition of numbers of Step I are= 32+34+32=98

Addition of numbers of Step II, III and IV are= 27+16+14+49+35=141

Difference between Step (II+III+IV) and (I) is= 141-98=43

**S14. Ans. (a)**

**Sol. **Multiplication of numbers obtained in Step III is= 14*49= 686

**S15. Ans. (b)**

**Sol.** Number obtained in Step IV is= 35

And 35+1=36,

And Square root of 36 is=

#### Incoming search terms:

- bankers adda reasoning
- bankers adda reasoning quiz
- reasonong inequalities questions pdf
- equality inequality bank question pdf in hindi
- inequalities questions and answers pdf for bank po