Sandrocottus

      No Comments on Sandrocottus




Q1. Who of the following led the confederacy of ten kings against Sudasa?
(a) Vishwamitra
(b) Bharadwaja
(c) Vashistha
(d) Atri
Ans.(a)

Q2. The famous dialogue between Nachiketa and Yama is mentioned in the :
(a) Chhandogyopanishad
(b) Mundakopnishad
(c) Kathopanishad
(d) Kenopanishad
Ans.(c)

Q3. Who identified the name Sandrocottus as Chandragupta Maurya?
(a) Megasthenes
(b) Justin
(c) V.A. Smith
(d) William Jones.
Ans.(b)

Q4. During the reign of Chandragupta Maurya,Pataliputra was administered by a board consistingof the members numbered.
(a) 20
(b) 30
(c) 40
(d) 50
Ans.(b)

Q5. Which one of the following Indus Valley Civilization sites gives evidence of a dockyard?
(a) Harappa
(b) Mohenjodaro
(c) Lothal
(d) Dholavira
Ans.(c)

Q6. Harappa is located on the bank of river:
(a) Indus
(b) Ravi
(c) Beas
(d) Sutlej
Ans.(b)

Q7. In Indus Valley Civilization, the script was:
(a) Kharosthi
(b) Brahmi
(c) Boustrophedus
(d) None of these
Ans.(c)

Q8. Remains of horse bares have been found from:
(a) Mohenjodaro
(b) Lothal
(c) Surkotada
(d) Sutkagendor
Ans.(c)

Q9. The best drainage system (water management) in Indus Valley Civilization was:
(a) dholavira
(b) Lothal
(c) Mohenjodaro
(d) Kalibangan
Ans.(c)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *