Who built the city of Nagalapura

      No Comments on Who built the city of Nagalapura




1.Vedic literature is also known as :
(a) Shruti
(b) Smriti
(c) Sanhita
(d) Vedanga

Ans.(a)

2.Who of the following was the God of morality during the Rigvedic times?
(a) Indra
(b) Rudra
(c) Agni
(d) Varuna
Ans.(d)

3.The river Chenab was known during the Vedic period by the name :
(a) Askini
(b) Parushni
(c) Shutudri
(d) Vitasta
Ans.(a)

4.The famous ‘Battle of Kings’ between Bharat and the host of ten kings was fought near the river :
(a) Sindhu
(b) Saraswati
(c) Parushni
(d) Vitasta
Ans.(c)

5.Which of the following rulers started Gupta currency system?
(a)Srigupta
(b)Chandragupta I
(c)Samudragupta
(d)Chandragupta II
Ans.(b)

6.The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as
(a)Dhruvadhikarana
(b)Karanika
(c)Samaharta
(d)Shaulkika
Ans.(b)

7.Who built the city of Nagalapura?
(a) Bukka I
(b) Devaraya I
(c) Krishnadeva Raya
(d) Virupaksha
Ans.(c)

8.‘Amuktamalyada’ written by Krishnadeva Raya, the ruler of Vijayanagar, was in
(a) Sanskrit
(b) Kannada
(c) Telugu
(d) Tamil
Ans.(c)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *